De ce limba engleza la 3-6 ani? Pentru ca aceasta este varsta la care copiii pot reproduce, internaliza si invata cu usurinta o limba straina pe baza limbii materne.
Cursul de limba engleza urmareste sa trezeasca interesul si placerea copiilor pentru limba engleza, sa le antreneze auzul pentru formarea aptitudinilor de receptor, sa le dezvolte capacitatea de a exprima mesaje simple in aceasta limba, precum si spiritul de observatie, gandirea reproductiva si creativa. Activitatile sub forma jocurilor si a dialogurilor, prin poezii si cantece au rolul de a-i plasa pe copii in situatii de comunicare similare celor din viata reala, motivandu-i astfel sa interactioneze verbal cu cei din jur. Astfel, prescolarii vor deveni mai increzatori, vor dobandi o atitudine mai degajata si mai sigura ca vorbitori de limba engleza in particular.
Opţionalul acesta are ca şi scop formarea unor principii sănătoase de viaţă, precum şi a unui caracter de dorit. Activităţile se desfăşoară sub forma de joc de rol, povestiri, cântecele, lucru manual, precum şi alte metode utile în acest sens. Deprinderile si principiile dobândite astfel la gădiniţă vor fi folositoare pentru tot restul vietii, pregatind pentru societate nişte oameni cu principii sigure de viaţă într-o lume atât de nesigură.
Acest optional pregateste copiii pentru rezolvarea unor situatii problematice din viata cotidiana prin cultivarea perseverentei, increderii in sine, vointei de a duce la bun sfarsit un lucru inceput. Ajuta in formarea deprinderilor necesare activitatilor individuale si in echipa.
Calculatorul nu trebuie privit ca un instrument exclusiv pentru pregatirea prescolarilor, el este un mijloc prin care copiii pot explora lumea imbinand joaca cu invatarea. Prin intermediul acestuia pot sa cunoasca anumite lucruri in mod placut si util. El nu va inlocui vechii prieteni ai copilului: papusa, cuburile, masinuta, puzzle-ul si nici distractiile simple, jocurile in aer liber, ci va deveni una din formele instructive ale jocului.
Educatia muzicala este una dintre componentele principale ale educatiei estetice. Ea are o contributie de seama in crearea premiselor necesare dezvoltarii reprezentarilor, notiunilor, emotiilor si sentimentelor estetice ale copiilor. Cantecele, jocurile muzicale si auditiile – ca mijloace de baza ale educatiei muzicale la varsta prescolara, il invata pe copil de timpuriu sa-si apropie si sa guste frumosul din arta (dintre toate artele, muzica impresionand cea dintai pe copii). Prin intermediul cantecului, al jocurilor muzicale, al auditiilor, prescolarii sunt invatati sa asculte muzica, indeosebi vocala, imbogatindu-li-se cu mult impresiile muzicale, li se trezeste dorinta de a canta si li se formeaza priceperi si deprinderi elementare de a interpreta clar, melodios si expresiv piese muzicale destinate copiilor.
O data cu sporirea impresiilor si a cunostintelor muzicale, copiii isi largesc si isi aprofundeaza experienta de viata. Fiecare piesa muzicala audiata, interpretata, aduce cu sine un continut nou de idei, de fapte, trairi noi care fac sa creasca capacitatea de a vedea, de a intelege, de a simti, de a aprecia.
Toate mijloacele folosite in educatia muzicala a prescolarilor isi au aportul lor insemnat la dezvoltarea gandirii si imaginatiei copiilor, la stimularea atentiei si mai ales la cultivarea memoriei auditive.
Orele de pian sunt predate de profesor calificat si sunt contra cost.
Activitatea optionala “Micii mestesugari” se bazeaza in principal pe indeletnicirile practice, pe activitatile creative, dar si pe descoperirea diferitelor materiale (materiale din natura sau sintetice). Indeletnicirile practice permit educarea si dezvoltarea proceselor psihice (perceptia, spiritul de observatie, reprezentarile, atentia, memoria, gandirea) dar si dezvoltarea capacitatilor fizice. Toate acestea pun bazele unor insusiri de personalitate: spirit de initiativa, incredere in fortele proprii, dorinta de a lucra in colectiv, atitudinea creatoare fata de frumos, simt estetic, atitudine justa fata de munca si rezultatele ei, sarguinta, harnicie.
Optionalul “Cum ne comportam… ?” (Bunele maniere) urmareste ca pe parcursul derularii lui sa-i obisnuiasca pe copii cu valori ca “bine-rau“, “adevar-minciuna”, “dreptate- nedreptate“, “pozitiv-negativ“ etc; valori abstracte, dar care vor fi intelese prin exersarea unor comportamente, insusirea unor norme si reguli care au ca scop final educarea copilului, pregatirea lui pentru a intra intr-o societate moderna in continua transformare, socializarea lui, dezvoltarea unor abilitati de rezolvare a situatiilor-problema care apar pe intreg parcursul vietii.
Copiii vor fi educati pentru a putea sti cum sa relationeze cu semenii lor, pentru a sti cum sa se comporte cand merg in vizita, la teatru, la muzeu, cum sa manance, cum sa aseze masa, formule de politete, de salut, norme de igiena personala etc.
Toate acestea sunt oferite in cadrul optionalului, care are la baza o proiectare didactica riguroasa, adecvata particularitatilor varstei prescolare.
Gradinita ii invata pe copii cum sa se poarte in natura si in societate, cum sa se raporteze la ceilalti semeni, cum sa traiasca frumos, demn si sanatos.
Educatia pentru sanatate trebuie sa inceapa la varste mici pentru ca in aceasta etapa se dobandesc obiceiuri care sunt relevante pentru activitatile ulterioare.
Activitatile sunt riguros proiectate, realizandu-se o programa prin care bagajul informational al copiilor va fi imbogatit. Toate acestea se vor realiza prin intermediul jocurilor, prin activitati care au rolul de a-i pune pe copii in situatii similare celor din viata reala (conversatii, poezii, cantece, scenete etc.).
Materialele utilizate sunt conform particularitatilor de varsta ale copiilor, atractive si foarte diversificate.
Activităţile extracurriculare organizate de grădiniţă sunt contra cost.